Trochę o kuchni francuskiej. Czego skosztować będąc we Francji? Najlepsze przysmaki.



Francja słynie z kuchni. Są pewnie też i jej przeciwnicy, ale jeszcze nie spotkałam kogoś kto by w ogóle kuchni francuskiej nie lubił. Długo sama biłam się z myślami, ale po latach stwierdzam bezsprzecznie, że jest to według mnie najlepsza kuchnia świata. Charakteryzuje się prostotą przygotowania, różnorodnością, dbałością o aromaty, piękną prezentacją i świeżymi produktami. 

Dziś artykuł o daniach i produktach, które według mnie warto spróbować będąc we Francji. Będzie też parę słów o kulturze jedzenia w restauracjach i kilka wskazówek, co i jak zamawiać :) Zapraszam


KLASYKI:

  • Bagietka



Podstawa wszystkich stołów we Francji. Ma swój cudowny pszenny i lekko słodkawy smak oraz idealnie wymierzoną chrupkość. Najlepiej kupować ją w piekarni, a nie w markecie, ponieważ będzie smaczniejsza i dłużej nam wytrzyma. Osobiście zawsze jadłam taką świeżą bagietkę już w drodze z piekarni do domu. Nie mogłam się powstrzymać. 

Chleb i woda z kranu (we Francji jest pijalna) są podawane za darmo w każdej restauracji, więc nawet jeśli nie dostaliście koszyka z chlebem (du pain) i karafki z wodą (carafe d'eau) możecie o nie poprosić ;) Jeśli poprosicie o wodę mineralna lub gazowaną, te oczywiście będą płatne.

  • Kawa

Kawa we Francji jest bardzo smaczna. Większość osób pije espresso, ale można zamówić każdą inną. 

 Jeżeli poprosicie po francusku o jedną kawę (un café) to na pewno dostaniecie espresso. Jeśli chcecie taką większą kawę jak w Polsce, należy poprosić o kawę "przedłużaną"(café allongé) lub po prostu americano.



  • Fois gras - czyli paszteciki z gęsiej lub kaczej wątróbki 

To dość dyskusyjny produkt (z powodu metody jego pozyskiwania), ale stanowi klasykę kuchni francuskiej, więc musi być na tej liście. Fois gras to nic innego jak "pasztet" z gęsiej wątróbki. Zazwyczaj je się go z chlebem lub bagietką. 

Fois gras nie rozsmarowujemy jak pasztet  czy serek! Odkrajamy cienki kawałek od bloku i kładziemy tak na pieczywie. Czasem możemy spotkać dania z Fois gras pieczonym np na steku z wołowiny. Jest to drogi przysmak. Mały kawałek może kosztować 10-20 euro.

Image du site: lien

  • Sery i wędliny

Francja nazywana jest krajem serów ale wędliny też są tam niczego sobie. Większość restauracji proponuje deski z serami i wędlinami i w takiej formie polecam je skosztować.


DESERY:

  • Croissant 

Klasyczny rogalik z ciasta francuskiego. Najlepiej smakuje sam lub z masłem lub z konfiturami malinowymi. Kupcie w dobrej piekarni, by w pełni docenić jego smak. 

Image du site : lien


  • Pain au chocolat lub Chocolatine

W całej Francji mówi się ''pain au chocolat'', ale na południu nazywają ten wypiek ''chocolatine''. W każdym razie chodzi o bułeczkę z ciasta francuskiego z czekoladowym nadzieniem w środku.

Image du site: lien


  • Trianon lub Royal

To moje ulubione ciasto francuskie. Doskonały majstersztyk cukiernictwa. Jest to mocno czekoladowe ciasto z warstwą czekolady mlecznej, ciemnej, pralinek i z chrupiącym spodem. Mniam!

Image du site : lien


  • Eklerki

To jest jedno z moich ulubionych słodyczy. We Francji znajdziemy dziesiątki eklerków, od tych klasycznych z kremem waniliowym po wymyślne z marakują. 



  • Tarta Tatin - Tarte Tatin 

To bardzo słodka tarta więc nie każdemu zasmakuje ale warta jest grzechu. Chodzi o tartę z karmelizowanymi jabłkami, masłem i kruszonym spodem, która po upieczeni jest odwracana do góry nogami i podawana na ciepło. 

Image du site: lien


  • Chausson aux pommes czyli pantofel z jabłkami :)

To kolejny typ pieczywa z ciasta francuskiego. Tym razem nadziewane pieczonymi jabłkami. Pycha

Image du site : lien

  • Macarons - Makaroniki

To piękne pastelowe ciasteczka z kremem o przeróżnych smakach (wanilia, truskawka, czekolada, wata cukrowa). Idealne jako dodatek do kawy. Polecam kupować w renomowanych sklepach jak La Durée, Pierre Hermé, Jean-Paul Hévin, ponieważ wtedy mamy pewność, że te i tak już drogie przysmaki, nas usatysfakcjonują :)

Image du site: lien


  • Pain perdu - zagubiony lub stary chleb

To pyszny deser z czerstwego chleba maczanego w jajku i zapiekanego na patelni z masłem. Często podaje się go z gałką lodów waniliowych. Bardzo polecam.



DANIA GŁÓWNE:

  • Quiche i Tarty

To proste i bardzo smaczne danie na cieście francuskim lub kruchym. Są podawane z sałatą. Mogą mieć przeróżne dodatki, ale bazą jest zalewa z jajek i śmietany. Najbardziej znane są:

- Quiche Lorraine  - na bazie jajek, śmietany i bekonu

- Quiche aux poireaux - z porami, jajkami, śmietaną i bekonem 

- Quiche aux saumon - z wędzonym łososiem, śmietaną i jajkami

Image du site : lien


  • Soupe à l'oignon - Zupa cebulowa

Pyszna gęsta zupa z cebuli i pieczonego chleba. Bardzo syta. 

Image du site: lien


  • Soupes crème - zupy krem

Polecam generalnie wszystko zupy kremy we Francji. Puszna będzie np dyniowa czy z porów lub cukinii.

  • Gratin Dauphinois - zapiekanka ziemniaczana Dauphinois

To pyszna zapiekanka z cienko pokrojonych ziemniaków zapiekanych z mlekiem. Często jest dodatkiem zastępującym frytki. 


Image du site : lien 



MIĘSA 

  • Stek z wołowiny

Nigdy nie lubiłam szczególnie mięsa w Polsce i do dziś nie jestem wielkim mięsożercą, ale wołowina we Francji jest naprawdę warta spróbowania. Mięso jest dobrej jakości, rozpływa się w ustach. Warto wiedzieć, że Francuzi jedzą mięso krwiste - taki jest najsmaczniejsze. Ja zawsze zamawiam à point, czyli, że jest upieczone, ale nie suche ani surowe, ale może popłynąć strużka krwi na talerzu. Polecam spróbować bavette - część bardzo miękkiego mięsa wołowego. 



  • Kaczka a szczególnie confit de canard

Confit de canard czyli konfitura z kaczki to specjalna metoda przygotowania mięsa. Polega na dwugodzinnym pieczeniu mięsa w tłuszczu, a następnie zamknięcie w słoiku. To pozwala zmiękczyć i zakonserwować mięso. Bardzo polecam to danie jest przepyszne a mięso rozpływa się w ustach. Podaje się je głownie na południu Francji z zapieczonymi ziemniaczkami.

Image du site: lien

Kiedy zamawiamy mięso we Francji kelner na pewno zapyta jak ma być upieczone (nawet w hamburgerze). Oto jakie mamy możliwości:

Bleu -  niebieskie, czyli praktycznie surowe

Saignant - krwiste (stek będzie tylko lekko podpieczony, ale w środku surowy)

à point - upieczone, ale miękkie i lekko czerwone w środku

(Très) Bien cuit - bardzo dobrze upieczone. Nie powinno już być krwi.

Mięsa podaje się z sałatą i frytkami. 


OWOCE MORZA

  • Moules frites - Małże z frytkami

Dań z owoców morza jest mnóstwo, ale ja wspomnę tylko moje ulubione małże z frytkami. Jest to bardzo popularny przysmak w całej Francji. Mule gotowane są w wywarach o różnych smakach i podawane w garnuszku lub w miseczce. Polecam spróbować.

Image du site : lien

NAPOJE:

  • Wina

We Francji jak się pewnie domyślacie win nie brakuje. Sprzedaje się głownie wina francuskie. Jeśli lubicie wina słodkie, lepiej o tym powiedzieć, bo z zasady podaje się wina wytrawne. 

Polecam też pójść na jakaś degustację lub wejść do producenta, który chętnie nas poczęstuje swoimi wyrobami. 


Nie będę się rozpisywać w winach białych i czerwonych, ponieważ jest ich tyle, że wystarczy na kolejny wpis :) Powiem trochę o winach musujących, idealnych na lato i wakacje.

    • Champagne, szampan - Francja, a konkretnie Szampania jest jedynym miejscem na świecie, gdzie produkuje się szampany. Warto więc spróbować tutejszego Veuve Clicquot albo Ruinard
    • Crèment - pyszne wino musujące robione metodą szampańską 
    • Blanquette de Limoux - kolejne wino musujące, które z łatwością mogłoby zastąpić szampana
    • Polecam też spróbować wina różowe, szczególnie jeśli jesteście na południu Francji, gdzie są one bardzo popularne latem.
  • Piwo jest równie popularne we Francji co w Polsce i możemy znaleźć mnóstwo piwnych barów.
  • Monaco - mieszanka piwa i lemoniady lub syropu z owocu granatu (grenadine). Bardzo orzeźwiająca latem.
  • Pastis to alkohol na bazie anyżu. Pije się go z wodą.

Myśle że na jeden wpis wystarczy, chociaż wciąż zostało mi mnóstwo pomysłów francuskich przysmaków. Pisząc tak się rozmarzyłam o tym pysznym jedzeniu, że chyba będzie kolejny wpis! :D

Komentarze

Popularne posty